PROIECTE TIP

Proiectul tip reprezinta un proiect realizat o data, refolosit in constructia mai multor cladiri de acelasi tip si care poate suferi cel mult o adaptare la amplasament. Astfel de proiecte au fost folosite pentru constructia blocurilor in perioada comunista, a unor cartiere de case si a halelor cu destinatie industriala sau de depozitare.

Ce avantaje au proiectele tip?

In primul rand, deoarece este un proiect deja realizat, se poate estima, inca de la inceput, costul pentru constructie, iar beneficiarul se poate orienta astfel mai bine cu privire la demararea constructiei sau la schimbarea solutiei.

Chiar daca vorbim de un proiect tip, el are totusi nevoie sa fie adaptat locului unde va fi amplasat. Partea buna este ca aceste modificari nu dureaza mai mult de 1-2 saptamani. In plus, cu cat proiectul este folosit de cat mai multe persoane, cu atat el devine mai bun. Asta pentru ca, odata cu fiecare constructie, proiectului i se aduc imbunatatiri functionale in urma interactiunii dintre constructor si proiectant.

Ultimul, dar poate nu si cel din urma avantaj este pretul cu aproape 40%-50% mai mic.

Ce dezavantaje au proiectele tip?

Cel mai mare dezavantaj al proiectelor tip este ca ele nu pot purta amprenta dorintelor si asteptarilor pe care le are o persoana de la viitoarea sa casa. In plus, fiecare teren difera, iar dimensiunile, orientarea si ambientul ar trebui sa influenteze proiectul casei. O implicare in plus din partea arhitectului si a echipei de proiectare ar determina cresterea semnificativa a pretului si un proiect tip nu-si mai are rostul sau nu se mai poate numi asa. Modificarile minore, necostisitoare, dar care personalizeaza totusi aspectul casei pot fi facute la culoarea exterioara, la tipul de finisaje etc.

Sunt si zone unde un proiect tip nu poate fi aplicat. Printre acestea se numara zonele urbane cu o densitate mare a constructiilor, terenurile denivelate si zonele valoroase din punct de vedere arhitectonic.

PORTOFOLIU LUCRARI

LOCUINTA CUPLATA

Continue Reading »

MAGAZIN AGROALIMENTAR

Continue Reading »

LOCUINTA INDIVIDUALA

Continue Reading »

<